Korona virüsü sebebiyle evlere kapandığımız şu günlerde hastalığa iyi geldiği iddası ile birçok muhteva gündemde yer iştigal ediyor. Bunlardan bir tanesi de içerisinde kinin barındıran bir ilaç. Bu ilaç virüs sebebiyle oluşan hastalığa iyi gelir mi bilmem ama, ilacı bulamayanlar içerisinde kinin bulunduğu bilinen tonik ürünlerine hücum ediyor. Hatta bu tonik markalarının en ünlüsü ve yaygını olan ve bir Coca Cola Company markası olan Schweppes’in fiyatı da 1 haftada %50 artmış durumda. Peki toniğin içerisindeki kinin gerçekten hastalığa iyi geliyor mu? Aslında kinin fazla alındığında vücuda zararlı hatta zehir etkisi gören bir madde. Üstelik Sabah gazetesinde, Atatürk’ün kinin ile zehirlendiğine dair iddaların olduğu haberi okumak isteyenler için linki buraya bırakıyorum.
Kinin faydalı mı zararlı mı?
Kininin özellikle sıtma gibi bazı hastalılıkların tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Hatta kramplara iyi geldiği de söyleniyor. Ancak fazla miktarda kullanılması oldukça zararlı. Yukarıdaki linkte belirtilen üzere de yüksek miktarda alındığında böbreğe ve karaciğere yaptığı yan etkileri ile kalıcı hasarlar bırakıyor. Bu sebeple evde tonik yapacaklar kullandıkları kinin miktarına dikkat etmeli. Kininin tonikte kullanılması ise, Hindistan’da bulunan İngiliz kolonilerinin sıtmadan korunma amaçlı sodaya eklenmesiyle oluyor. O zaman ki tonikte şeker de yok ve tadını yumuşatmak için cin ile içimi yaygınlaşmaya başlıyor. Raflarda gördüğümüz mevcut toniklerde ise öncelik artık tat olduğu için, aroma katması amaçlı kinin oldukça az bir miktar kullanılıyor. Yani evde de yapsanız, dışarıdan da alsanız hastalık ile ilgili tonikten medet ummak biraz hayalcilik olacaktır. Ancak en azından evde tonik yaparak hem eğlenip hem de daha sağlıklı ve lezzetli bir içecek elde edebilirsiniz.
Kinin nerden bulunur?
Kinin aktarlardan ve internet üzerinden on-line olarak temin edilebilir. Ancak arama yaparken kına kına ağacı ibaresini kullanmanız gerekir, zira halk arasında bilinen adı bu.
Cevat Yıldırım’ın içmelik tonik tarifi:
1 litre su
75 gr. doğranmış limon otu
22 gr. kinin
33 gr. citric asit (limon tuz da olabilir)
1 greyfurtun kabuğu
1 limonun kabuğu
1 portakalın kabuğu
1 adet yenibahar tanesi
5 adet kakule
2 adet yıldız anason
1 çay kaşığı tuz
Tüm malzemeler derin bir tencereye koyup kısık ateşte 15 dakika boyunca kaynatın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Cam bir kavanoza alıp 2 gün boyunca ara ara karıştırmak suretiyle dolapta muhafaza edin. Cam şişelere süzüp 15 gün boyunca kullanabilirsiniz.
Elde edilen karışım toniğin sosu oluyor.
1 bardak tonik yapmak için ise aşağıdakileri karıştırın
4cl sos,
3 cl şeker şurubu
12 cl soda
Cevat Yıldırım’ın İxir adlı kitabından alınmıştır.
Yorum Yap