Gastronomik Sözlük

Füzyon Mutfağı Nedir?

banyan

Füzyon mutfağında temel motto “karıştır”. Keşfetmeyi seven, bilinen farklı mutfak kültürlerini birleştirip, ortaya şahane dokular ve damakta bıraktığı eşsiz tatların çıktığı bir mutfak füzyon mutfağı. “Fusion Cuisine” yani nam-ı diğer füzyon mutfağı değişik yörelerin yemeklerinin farklı teknik ve pişirilmesi ile karşımıza çıkıyor. İşte tam bu esnada damak denilen tanım; füzyon dünyasının mihenk taşı. Farklı kültürlerin harmanlanması ile ortaya çıkan Türk mutfağında her damak tadına uygun sınırsız seçenek var. Tam da bir Filarmoni Orkestrası değil mi! Gastronomi alanında , dünyanın daha da globalleşmesi ile Türk Mutfağı’nın füzyon mutfağı açısından da değerlendirilmesi pek mümkün.

Müge Güney’i Instagram’da takip et

Her alanda küçülen ve giderek birbirine yakınlaşan farklı coğrafyalardaki mutfaklar, tam olarak füzyon mutfağını açıklıyor aslında. 1980’li yıllarda Batı Teknikleri ile Uzakdoğu Teknik ve malzemelerinin birleşmesi ile karşımıza çıkıyor füzyon mutfağı. İşte tam da bu noktada söyleyeceğim altın vuruş şu!
“İstanbul”. Sevgili İtalyan arkadaşım Marlo Matteucci’nin bir cümlesi geliyor aklıma.
Karaköy sahilinde martı sesleri eşliğinde göğe doğru yüzünü verdi ve şöyle söyledi:

füzyon

“Her anına aşığım İstanbul!”

Aslında bir İtalyan olarak neden İstanbul’a aşık olduğunu belki ilk etapta anlayamayabilirsiniz ama ben şimdi daha iyi anlıyorum. İstanbul birbirinden farklı kültürleri içinde bulunduran, aşığı olunası sehir iken aynı zamanda füzyon mutfağının da esintilerinin had safhada olduğu restoranları kendine misafir eden şehir oldu bile! Bu mutfaga örnek, içinde şeflerini de tek tek takip ve takdir ettiğim o kadar çok yer var ki! Mikla, İnari Omakase, Yeni Lokanta, Saigon, Deraliye Osmanlı Saray Mutfagı, Banyan, Vogue... Her ne kadar kendi kültürünü bilmeyen başka mutfakları anlayamaz teması ile yaklaşsam da füzyon mutfağına bence en önemli gastronomi merkezi olarak da gördüğüm lokasyonların başını Peru Mutfağı da çekmiyor değil hani!

füzyon

Damak tadına güvenen ve füzyon mutfağına can-ı gönülden destek veren bir aşçı olarak gidilip mutlaka görülmesi ve deneyimlenmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Hatta bence Füzyon mutfağı kavramı tamamiyle güncel Peru Mutfağı’nın ta kendisi! And Dağları, Asya, Avrupa, Amazon, İspanya, Japonya, Çin iç içe bir aşk içinde buluşuyor ve bu mükemmel birliktelik Peru Mutfağı olarak çıkıyor karşımıza! Şanslıyım ki bizzat kendileri ile çalışma fırsatı yakaladığım, öğrencisi olmaktan gurur duyduğum, kendime olan özgüvenimin de perçinleşmesinde büyük rol alan Sevgili Ali Ronay, Tongar Fırat ve İlbay Şahin Şeflerim ile bu mutfağı deneyimleme şansı ettim. Uzun lafın kısası Füzyon mutfağında herne kadar “ aç kalıyoruz şef” denilse de , asla katılmıyorum. Görünenin aksine o tabakta doyacak“ çok “ şey var!

Yazar Hakkında

Müge Güney

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar

  • Eleştirinin ıyisi ve kotusunden cekiniyorsaniz yorum sekmesini pasif duruma getirin.bu sektör olumlu ve olumsuz her yoruma iyileştirme adına acıktır ama görüyorum ki siz yorumlara müsaade etmeyerek gerçek gelirimden kaciyorsunuz