Kutlama ve partiler farklı tipte içkilerin karıştırıldığı ve kişinin normal alışkanlığına göre fazla içki tükettiği zamanlardan biridir. Kişi normal alışkanlıklılarından fazla alkol aldığında ise ertesi gün zor bir süreç geçirir. Dünden kalma veya akşamdan kalma olarak ifade edilen bu durum, içkileri karıştırmaktan ziyade belli bir zamanda alınan alkol miktarına bağlıdır. Yani hızlı içmek, karıştırmaktan çok daha fazla olumsuz etkilere sebep olur. Gece boyu aynı içkiyi içen kişi, zaman ilerledikçe adeta tadından sıkılıp yavaşlayacaktır. Başka bir deyişle, belli bir miktarda aynı içkiden içen kişi, başka bir içkiye geçtiğinde temposunda hızlanma olabilir.
Hafifler, yüksek alkollülere göre daha mı az kafa yapar ?
Biranın alkol oranı ortalama %5, Şarabın %12, viski, votka, cin, rakı gibi yüksek alkollülerin, alkol oranı %40 civarıdır. Adı üzerinde yüksek alkollüler mantıken daha çok sarhoş eder gibi gözükse de, servis edildikleri miktarlar sebebi ile aynı oranda alkol içerirler. Yani 33’lik bir bira ile tek rakı, 15cl lik bir bardak şarap ile 5cl viskide hemen hemen aynı miktarda alkol vardır. Kişi, genellikle İçtiği içkideki alkol oranınan göre yudum miktarının ayarlar. Sonuçta 1 kadeh viski ile 1 şarap aynı sürede tüketildiğinide, porsiyonu gereği benzer bir alkol miktarı ile vucuda girer.
Alkol kan tarafından çok hızlı bir şekilde emilir. Sarhoşluğun oluşmasında, hangi içkiyi içtiğiniz tek başına etken değildir. İstenmeyen sarhoşluğu etkileyen faktörler, formülün tamamlayıcı elemanları, “içilen süre, kilonuz, mideniniz doluluğu, alkole olan alışkanlık ve psikolojik durum” olmadan tek başına bir şey ifade etmez. Alkol vücutta karaciğer tarafından parçalanır. Normal şartlarda karaciğer saatte 1 kadeh içki parçalar. Dolayısı zamana yayarak mesela 5 saatte içilen 5 kadeh herhangi bir içki, çok büyük bir problem olmadan vücuttan atılır ve akşamdan kalma durumunu azaltır.
Karıştırmak daha çabuk mu sarhoş eder ?
Alkolün yapısı bellidir. Fermente edilebilir şekerin maya ile karşılaşması sonucu (fermantasyon) oluşur. Biranın damıtılmış haline votka, ardıçla damıtılmış haline cin, fıçıda beklemiş haline viski denir. Bunlardan bütün gece sadece birisini içmeniz veya sırayla hepsinden içmeniz, alınan alkol miktarında ve sarhoş (ertesi günde hang over) olma durumunuzda fark yaratmaz… Sarhoş olunmasını sağlayan olay, içkileri karıştırmak değil, ikide bir kadeh kaldırmak, shot yapmak, fondip yapmak, aralara şampanya sokuşturmak gibi vücuda alınan alkolü hızlandıran hareketlerdir.
Akşamdan kalma durumunda ne yapmalı (Hang over durumu)
Alkolün ertesi gün sendromlarını önleyecek kesinleşmiş bir çözüm henüz bulunamamıştır. Kanı sulandırması sebebi ile aspirinin (midenizde problem yoksa), kafein sebebi ile kahvenin ve bol su içmenin bir miktar faydası olsa da en iyi ilaç, zaman (6-10 saat) olacaktır. Bulanan mide için kraker, tost gibi yiyecekler, içerdikleri karbonhidrat sebebi ile kan şekerinizi dengelemeye sebep olur.
Ertesi gün baş ağrısını almak için içilen bira kısa vade de olumlu etki yaratsa da, sonradan baş ağrınızı arttırabilir.
ŞİMDİDEN GEÇMİŞ OLSUN 🙂
Yorum Yap