Covid-19 Haberleri Müdavim Pro

Hangi Ülkede Restoranlar Ne Zaman Açılıyor?

Corona Virüs salgınından tüm ülkeler az yada çok etkilerken, özellikle gelişmiş ülkelerde daha büyük tahribatlara sebep oldu. Akdeniz ülkelerinden İtalya, ispanya, Fransa yüksek vaka ve ölüm sayısı çok ile süreci yaşarken Yunanistan gibi salgını oldukça hafif geçirenler de oldu. İnsan yoğunuluğunun ve dolayısıyla temasın daha çok olduğu metropolleri oldukça sert vuran Corona virüsü Amerika ve İngiltere gibi büyük ülkeleri de çok ciddi etkisi altına aldı. Ülkelerin aldıkları önlemler ise süreci nasıl yaşadıklarına, şehir yapılarına ve kültürel kodlarına göre şekilleniyor. Dünyada restoranlar ilk kapanan işyerlerinden olurken, ilk dalganın pik seviyesinin geçildiği şu dönemde ise artık yavaş yavaş ülkelerin normale dönüş adımları belli olmaya başladı. Normalleşme deyince de sosyal hayatın en önemli paydaşları olan Otel, Avm, kuaför, restoran, bar ve kafelerin ne zaman ve hangi şartlarda açılacağı merakla takip ediliyor.

corona

Aşağıda, dünyadaki büyük ülke ve şehirlerdeki restoranların açılış tarihleri ve alınan kararlar bulunmakta

Ülkelerle ilgili detaylı bilgi almak için renkli işaretlenmiş linklere tıklayabilirsiniz

Amerika’da restoranlar ne zaman açılıyor?

New York

Salgını en yoğun şekilde yaşayan Amerikan Eyaleti New York’da vali Andrew Cuomo normalleşme yol haritasını açıkladı. 4 etapta Kademe kademe açılacak iş yerlerinde restoran ve oteller 3. Etapta yer alıyor. 15 Mayıs’ta bitecek olan mevcut yasakların 1. Kademe hariç (inşaat ve üretim) uzatılması ve kalan iş yerlerinin kapalılık durumunun devam etmesi bekleniyor. Restoranların açılacağı 3. Etaba geçiş tarihin netleşmesi ise vaka ve ölüm sayısında 14 günlük düzenli iniş şartına bağlanmış durumda. New York 13.000 kişisi NYC olmak üzere 20.000 yakın ölüm ile eyaletler arasında başı çekmekteydi.

Florida

Güney Florida restoranları açılıyor. Florida Keys adalarıdan en sonucusu Key West’te restoranlar ve barlar 6 haftadan sonra 4 Mayıs Pazartesi günü ilk defa müşteri ağırladı. 10 kişiden fazla grupların kabul edilmediği Restoranlarda, masa mesafeleri en az 2 metre olacak şekilde ve %25 kapasite ile ilk misafirler kabul edilecek.

Kaliforniya

Orange Country’de yerel hükümetin uyguladığı yasağa rağmen açan restoran Nomads Canteen, karantinadan sıkılan müdavimleri tarafından tıka basa dolduruldu. Mekan sahibi “bu salgın olayından kendisinin ve insanların çok sıkıldığını, kapalı kalmak üzere kendisini kimsenin zorlayamayacağını” söyledi. Amerikanın Kaliforniya eyaletinde bir süredir restoranlar kapalı. Vali ise yaptığı açıklamada, 8 Mayıs itibarı ile, karantina önlemlerinde bazı yumuşamaların olacağını söylemekle birlikte, restoranların ilk açılacaklar listesinde olmadığını ekledi.

corona

Almanya’da restoranlar ne zaman açılıyor?

16 Eyaletten oluşan Almanya’da restoranların açılış tarihleri bölgeden bölgeye farklılık gösterecek. Bu 16 eyalet salgındaki durumlarına göre 1 Haziran’a kadar restoranların açılmasını merkezi hükümetle görüşüyor. Doğu eyaletlerinin rahatlamada daha öncü olduğu Almanya’da Hannover’in başkent olduğu aşağı saksonyada 11 Mayıs, Dresden’in başkent olduğu Saksonya ise 15 Mayıs’ta açılması bekleniyor. Mayısın ilk haftası itibarı ile günlük vaka sayısı 500’ler civarı olan Almanya’da restoranlar açıldığında katı mesafe ve hijyen kuralları uygulanacak.

İtalya’da restoranlar ne zaman açılıyor?

Corona Virüsten en çok etkilenen ülkelerden İtalya’da restoranlar 4 Mayıs’da gel-al şekilde hizmet vermek üzere açıldı. 20 bölgeden oluşan ülkenin salgından az etkilenen Veneto ve Calabria bölgelerinde ise 4 Mayıs haftası itibarı ile restoran ve barlar ilk misafirlerini ağırladı. Her bölgenin kendi şartlarına göre değerlendirildiği İtalya’da tüm restoranların müşteri kabul etmeye başlayacağı tarih ise 1 Haziran olarak işaret ediliyor. İtalya’da restoranlar açıldığında ise pleksi ile masaların izole edilmesi gibi formüller üzerinde çalışıyor. (aynı masada oturanlar bile)

italya

İspanya’da restoranlar ne zaman açılıyor?

Katı sokağa çıkma kurallarının uygulandığı İspanya’da 48 günden sonra 2 Mayıs Cumartesi ilk defa halk sokakta spor ve küçük gezintiler için sokağa çıktı. İspanya’da restoran ve barlar ise teras bölümleri %30 kapasite ile çalışacak şekilde 11 Mayıs Pazartesi itibarı ile açılıyor. Restoran birlikleri hükümetten Fransa’da olduğu gibi kira ödemeleri konusunda ara bulucu olmasını talep ediyor.

Fransa’da restoranlar ne zaman açılıyor?

Fransa’da 14 Mart’tan beri kapalı olan restoran ve barların 15 Haziran’da açılması planlanıyor. Salgını ağır geçiren ülkelerden olan Fransa’da normalleşme yol haritasının, hükümet yetkilileri tarafından 11 Mayıs’da açıklanması bekleniyor. Kapalı olduğu dönemde ise restoranlar kira ödemezken, kira ve vergilerin devlet tarafından karşılanması üzerine görüşülüyor. Turizm geliri en çok olan ülkelerden olan Fransa’da 246.000 restoran bulunuyor.

İngiltere’de restoranlar ne zaman açılıyor?

Publarıyla ünlü İngiltere, salgına ilk etapta sürü bağışıklığı modeliyle pek bir önlem almayarak girmişti. Ardından artan vaka ve ölüm sayısı ile birlikte restoranların da içinde bulunduğu birçok iş yeri kapandı. Şimdilerde İngiltere’de normalleşmenin nasıl olacağı konuşulurken, restoranların açılmasını isteyen birçok işletmeci bu isteklerinde geri adım atmaya başladı. Birçok restoranın yaratıcısı olan Corbin & King Group yayınladığı mektupta sosyalleşme yeri olan mekanlarda, İtalya’da planlanan gibi pleksiler arasında, eldiven ve maske ile oturmanın keyifsiz olacağını belirtti. Hatta mektupta, restoranların sert izolasyon önlemleri ile birlikte açılmasının yaratacağı olumsuz algının, sektöre uzun vadede zarar vereceği ele alındı. Ingiltere’de kapalı olan publara devlet hibe yardımlarda bulunurken, mekan sahipleri bazı kitlesel fonlama kampanyaları ile müdavimlerinden yardım topluyor.

celtic

Portekiz

Portekiz’de restoranlar 18 Mayıs Pazartesi itibarı ile %50 kapasiteye düşürülmüş olarak misafirlerini ağırlamaya başlayacak. Büyük mağazalar ve Alışveriş merkezleri ise kapılarını açmak için 1 Haziran’ı bekiyorlar.

İsviçre

Restoran ve barlar 11 Mayıs’da açılıyor.

Belçika

Restoranların açılış tarihi 8 Haziran.

Avusturya

15 Mayıs restoranlar için açılış tarihi olarak belirlendi.

Yunanistan’da restoranlar ne zaman açılıyor?

Corona virüs salgınından limitli oranda etkinlenmesine rağmen Yunanistan’da restoranlar paket servis harici 15 Mart’tan beri kapalı. 5 Mayıs Salı günü Yunanistan Başbakanı yaptığı açıklamada, restoranların 1 Haziran’da açılabilmesi konusunda optimist olduğunu söyledi. Yunanistan’ın 7 aşamalı normalleşme planında, restoranların açılması 5. Aşamaya (1 Haziran) konulmuş durumda. Ayrıca restoran birlikleri ile hükümet arasıda vergilerin %23’den yemekte %6, kahvede %13’e indirilmesi görüşülüyor.

Aya Yorgi Dedeağaç

Aya Yorgi Dedeağaç

Tayland

Taylan’da restoranlar 3 Mayıs Pazar günü sosyal mesafe kurallarına uyma koşuyla açıldı.

dailymail.co.uk

la.eater.com

BIGHOSPITALITY.CO.UK

news.gtp.gr

beerandpub

bbc.com

metro.co.uk

nypost.com

nbclosangeles.com

fortune.com

Yazar Hakkında

Bora Sarısu

Uluslararası içki firmaları için uzun yıllar mekan ajanlığı yapan Bora, potansiyeli olan mekanları erken evrede yakalamakta uzmandır. 20 senelik profesyonel mekan avcılığı tecrübesinden sonra 2016'dan beri Müdavim'de, nitelikli ve popüler mekanları kendi üslubu ile yazmaktadır. Bora'ya göre "en iyi mekan müdavimi olduğunuz mekandır."

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.