Mayşelenmiş ve fermente edilerek %8 civarı alkol elde edilmiş üzüm şırasının, damıtılması ile elde edilen yüksek alkollü içkiye suma denir. Üretim esnasında, üzümün yanı sıra incir de kullanıldığı görülmektedir. Elde edilen sumayı ikinci kere ve bu sefer anason ile damıtırsanız rakı elde edersiniz. Rakı yapımında önemli bir yere sahip olan suma, rakı üreticilerince üretile bilmekle birlikte, dışarıdan satın da alabilmektedirler. Suma, halk tarafından yaygınca bilinmese de, aslında birçok kültürde tüketilen bir içkidir. Örneğin İtalyanlar’ın, daha çok üzüm kabuğu kullanarak yaptıkları distile içki Grappa ve Yunan’lıların üzüm posasından yaptığı Tsipouro, (Çipura) sumaya akraba içkilerdir.
Rakı tanımı
2001 yılında tekelin özelleşmesi ile birlikte ülkemizde ilk defa rakının tanımı yapılmıştır. 4250 sayılı Kanun’un 3. maddesine göre “Üzüm kökenli bir distilat olan suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, beş bin litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu ile ikinci kez distile edilmesiyle üretilen içkiye rakı denir.
Merhaba, heryerde rakının nasıl yapıldığı bildiği ve tanımı mevcut ancak, hangi üzümlerden, bağlardan elde edildiği bulamıyourz. Bir bilginiz varsa paylaşırmısınız.
Merhaba rakıda kullanılan üzümün şarap kadar olduğunu düşünmüyorum. Zira distilasyon sırasında renk, koku (aroma) hepsi uçuyor. Ancak arada rakı firmaları pazarlama (üçkağıtçılık) faaliyetleri kapsamında üzüm cinsinin yazılı olduğu rakılar çıkarıyor. Örneğin Misket üzümlü rakı Mest vardı bir ara.