Müdavim Pro

Speakeasy Ne Demek?

bebek bar

Son dönemlerde İstanbul’da sık görmeye başladığımız bir mekan tipi veya bir başka deyişle bir mekan sunum tarzı dikkatleri çekiyor. “Speakeasy” mekanlar olarak isimlendirilen bu konsept 2019 sonbahar-kış sezonuna girerken çokça karşımıza çıkmaya başladı. Bu tarzın başlıca özellikleri ise, kapıda tabela olmaması, instagram hesabı olmayan veya gizli, PR faaliyeti yürütülmemesi olarak sayılabilir. Açıkçası bu konsepti eski zamanlardan beri oldukça iyi uygulayan Aztek ve İzmir En Velo’nun yanısıra son yıllarda Emirgan Gizli Kalsın’dan biliyoruz. Ancak son zamanlarda Cağaloğlu’nda bir fine dining restoran ve Yeniköy’de açılan bir ocakbaşı’nda “speakeasy” kelimeleri telaffuz edilince, konuya değinme gereği ortaya çıktı. Tarzın mekanlara sunduğu avantajları da 3 unsurda özetlemek mümkün.

onur baştürk

Onur Baştürk, Hürriyet’te yazınca mekan pek gizli kalamıyor

Kitle seçimi

Genelde “speakeasy” tarzın bizdeki uygulamaları, Momo Beach örneğinde olduğu gibi “instagram profiline bakarak rezervasyon kabul etme” veya “mekanın adıyla birlikte #xxxxpeople gibi kendi kitlesini mekan ile özdeşleştiren hashtagler açma” olarak karşımıza çıkıyor. Bu yöntemle mekanlar kitle mühendisliği yaparak, mekan için düşünülen hedef kitleyi hızlı ve kısa yoldan elde etmeyi planlıyor. Halbuki pazarlamanın, dekorasyon, konum, fiyat, iletişim gibi basit enstrümanları kullanılarak kitle ayrışması yapmak gayet mümkün. Dolayısıyla “speakeasy” tarzı benimseyen bazı mekanların biraz acelesi olduğundan bahsedilebilir.

Doğal Pr

“Speakeasy” konseptinin insanlarda yaratığı en önemli his merak ve keşfetme duygusu oluyor. Gizemli hava yaratan mekanlar “talep görüyor” duruma geçerken, müşteriye karşı pozisyon avantajı elde ediyor.  Mekana zaten zor giren kişi, olumsuz bir durum karşısında eleştiri yapabilme gücünü kaybediyor. Bu sayede işletme “sen beni seçmedin. ben seni seçtim” pozisyonuna geliyor. Batıdaki konseptte gece hayatına biraz mesai harcamışlar ve “belli bir raconsal seviyeye gelmiş olanlar” gelsin diye var olan konsept biz de biraz ters manyel bir PR çalışması gibi kullanılıyor.

kai

Popülarite sonrası erezyonu yavaşlatmak

Speakeasy konseptini benimseyen baz mekanların anlamlı kaygıları olduğundan da bahsetmek mümkün. Mekan tüketme konusunda müthiş başarılı olduğumuz göz önüne alındığında, işlemesini binbir zorlukla kuran birçok kişi mekanının “hızlıca popülerleşip ardından yok olmasını” istemiyor. Örneğin Bebek’te yakın zamanda açılmış ve konsepti doğru okuyan ve uygulayan bir kokteyl-barın bu kaygıyı taşıdığına şahitim. Ancak yine de mekanına göre doğru uygulandığında işletmenin ömürünü uzatıp, kitlesini korumayı sağlayan bu yöntem bu sene biraz ayağa düşeceğe benziyor.

Speak easy mekanları Zula mekanlar sayfamızda bulabilirsiniz

Yazar Hakkında

Bora Sarısu

Uluslararası içki firmaları için uzun yıllar mekan ajanlığı yapan Bora, potansiyeli olan mekanları erken evrede yakalamakta uzmandır. 20 senelik profesyonel mekan avcılığı tecrübesinden sonra 2016'dan beri Müdavim'de, nitelikli ve popüler mekanları kendi üslubu ile yazmaktadır. Bora'ya göre "en iyi mekan müdavimi olduğunuz mekandır."

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.