40 seneyi aşkın süre ülkede oluşan her şart karşısında aynı yer, isim, dekorasyon ve tarzda ayakta kalmayı başaran Etiler Şamdan maalesef kapandı. Yıllarca cemiyet ve sanat dünyasının en önemli toplanma adresi olmayı başaran mekan, özellikle 50 yaş üstü müdavimlerinin anılarında önemli izler bırakarak kapılarını kapattı. Mustafa Koç, Sezen Aksu, Simaviler, Demirören, Ziya Şengül, Kaya Çilingiroğlu gibi sanatçıdan, sporcuya, iş adamından, Playboy’a farklı kesimlerden birçok müdavimi oldu. Personel tarafından mekanın, Nişantaşı ve Beyoğlu olarak 2 bölüm olarak ayrılması bile Şamdan’ın aslında ne kadar kozmopolit bir yapısı olduğuna işaret ediyordu. Ama Şamdan ile ilgili en çok hafızalarda kalacak ve özlenecek taraf, hiç kuşkusuz çaldığı müzikler ve dans pisti olacak.
İstanbul’un resmi “After Hour” mekanı
Şampiyonluk yaşayan takımdan, ünlü bir modacının defilesine, önemli bir açılıştan, şirket toplantısına, şehirdeki her aktivitenin ardından geceye devam edilecek mekan olarak Şamdan akla geldi. UEFA kupasını kaldıran Galataray’da, 100. yılda şampiyon olan Fenerbahçe ve Beşiktaş’ta kutlamak için soluğu Şamdan’da aldı. Etiler Şamdan uzun yıllar boyunca şehrin doğal ve resmi “After Hour” mekanı olarak insanların hafızasında yer etti. Peki Şamdan bu kadar zamanda biriktirdiği, bunca artı değere rağmen neden şimdi kapanmak zorunda kaldı ve yeniden açılma şansı var mı?
Mekanı zorlayan iki önemli faktör
Caddenin emlak anlamında aşırı değerlenmesi
Mekanın bulunduğu Etiler Nispetiye caddesi, son yıllardaki emlak fiyatları artışından fazlasıyla etkilenen bir cadde. Aslında Nispetiye caddesinde ilk kapanan mekan Şamdan da değil. Şamdan’dan önce Kitchenette, Bigchefs, Limonata, Nispet ve hatta Şamdan’ın bahçesinde bulunan Home store gibi birçok mekan kapandı. Yüksek kira ödeyerek caddede karlılık anlamında layığıyla çalışan tek mekan Nusret var denebilir. Tam karşısında ki Etiler Şamdan ise hemen hemen aynı alana sahip olan yerinin sadece 100 metrekarelik üst katını çalıştırabiliyor durumdaydı. Açıkçası, yüksek kirayı gecenin belli bir saatinden sonra sadece cin-tonik satarak çıkarmak ve ayakta kalmak çok da sürdürülebilir görünmüyordu.
Değişen yeme-içme ve eğlence alışkanlıkları
Son 15-20 sene de dışarı çıkan insanların yeme-içme alışkanlıkları önemli ölçüde değişime uğradı. Eskiden mekanlar gecenin ilerleyen saatlerinde dolarken, şimdilerde gece hayatı daha erken başlıyor ve geniş bir zaman diliminde yaşanıyor. Erkene çekilen saatler ise yeme-içme odaklı ve daha çok sohbet edilebilecek mekanları ön plana çıkardı. Bu süreçte Etiler Şamdan ise akşam yemeği müşterisini büyük ölçüde kaybederken, tecrübeli mutfak, sadece sabaha karşı mekanda bulunanlara hizmet vermeye başladı. Kulüp bölümünde ki klasik olarak benimsenen ortam, geç saatlerde olsa müşteride karşılık bulsa da, işin restoran ayağının kesilmesi mekana önemli darbe vurdu.
Farklı bir adres de yeniden Vücut bulabilir
29, Babylon, Kemancı gibi uzun süre ayakta kalmış birçok mekan, bir veya birden fazla kere yer değiştirmiştir. Hatta 75 yıllık İmroz, Nevizade sokaktaki şimdiki yerine taşındığında “Krependeki İmroz” olarak adını değiştirmiştir. Klasikleşmiş bir mekan olan Şamdan da, çok rahatlıkla dekorasyonunu korumak kaydıyla başka bir adrese taşınabilir. Üstelik kirasını en az 1/5 oranda düşürür, tabelasına rahatlıkla Etiler Şamdan yazar ve keyifle de işine gücüne bakar. Üstelik yıllardır yazlık olarak birçok farklı mekanda yer açan mekan için pek de pratiğinin dışında bir hareket olmaz. Son dönem kapanma mevzusu ile birlikte, insanlara kendini tekrar hatırlatan mekan, bence arayı fazla açmadan yeni bir adres de faal olmalı. Unutmamalı ki, sizin değişmiyor olmanız, çevrenizin değişmiyor olduğu anlamına gelmez.
Yorum Yap