Etiler-Boğaz Etnik Mutfak Fine Dining Uzak Doğu Mutfağı

Banyan Ortaköy

banyan

Tayland’da bereketi ve verimi temsil eden, kutsal Banyan ağacı, Türkiye’de de kerametini gösteriyor desek yeridir sanırım. 2002 yılında Nişantaşı, Abdi İpekçi Caddesi’nde açılan ve 2 sene sonrasında şimdi bulunduğu Ortaköy’e taşınan Banyan Restoran, fine dining restoranların fazla uzun soluklu olmadığı ülkemizde, çizgisini korumayı başaran mekanlardan. Banyan’ın yaratılış hikayesi Aslı ve Cem Pasinli çiftinin Tayland balayı tatiline uzanıyor. Tatilleri sırasında oldukça etkilendikleri uzak doğu mutfağı üzerine bir restoran açmaya karar vermelerinin ardından, balayı iş gezisine dönüşüyor. 16 senelik mekan denince akla, klasikleşmiş lezzetleri, muhteşem manzarası ve kaptan köşkü şeklindeki barı ve kokteylleri geliyor. Banyan Ortaköy, geçen yıl yenilenen dekoru ile kuşkusuz önümüzdeki sonbahar-kış sezonunun da en keyifli mekanlarından birisi olacak.

Banyan Restoran’ı 5 sorumuzda inceleyelim

banyan

Ne yenir, ne içilir?

Banyan Ortaköy, geleneksel mutfağı modern dokunuşlar ile yorumlayan, füzyon olarak tabir edilen restoranlardan. Yani Banyan’da servis edilen birçok yemek, başka yerde benzeri bulunamayacak özgün reçetelere sahip. El yapımı Bao’lar hazırlayan mutfak, sarımsak ve zeytinyağından hazırladığı Aioli sos’u uzak doğu lezzetleri ile birleştirerek, sıra dışı lezzetler yaratıyor.  Japon, Kore ve Tayland mutfağınındaki birçok geleneksel lezzetin, batı teknikleri ile yorumlayan Banyan, fine dining kodlarının altını oldukça iyi dolduran bir restoran. Servis personeli kadrosunda, açıldığı günden bu yana çalışan simalara denk geldiğiniz Banyan’ın menüsünde, restoran ile özdeşleşmiş birçok klasik tabağa da rastlamak mümkün.

banyan

Banyan Ortaköy’de uzak doğu ve bizim kültürümüzde de yaygın olduğu gibi ortaya paylaşımlı yemeğe oldukça uygun bir menü var. Menünün sushi bölümünden yeni akım Japon mutfağında esinlenerek hazırlanan Samurai Bonfile Roll ve ağızda şölen yaratan ponzu sosta yüzen Karides Sashimi ile açılış yapılabilir. Restoranın başlangıç spesiyallerinden olan Malezya Usulü Kuzu Kaburga, giriş için oldukça uygun bir başlangıç olacaktır. Mini asya mangallarında kömür ateşinde tüterek gelen Satay’lar ve jumbo karidese kucak açan Lemongrass Risotto restoranın, “özgünlük ile lezzeti birleştirdiği” tabaklardan. yemek olarak ise 10 çeşit baharattan yapılan Banyan Orange Beef, restoranın ilk günden beri menüsünde olan klasiklerden. Yemekte acı severler için diğer bir klasik, Yeşil Körili Et (isteğe göre tavuklu veya vejetaryen olarak da servis ediliyor) mutlaka denenmeli.

banyan

İçkilerde infüzyon tekniği

Banyan’ın tatlı menüsündeki 6 tatlı da birbirinden çekici. Ama Aralarında, menünün gediklilerinden olan Orman meyveleri ve vanilyalı dondurma ile servis edilen, bademli sıcak bitter çikolatalı kek mutlaka denenmesi gerekenlerden. Banyan’ın belki de İstanbul’daki ne güzel manzaralardan birine sahip olan barına da bu noktada bir parantez açalım. Mekanın kaptan köşkü şeklindeki barı sadece manzarası ile değil, yaptığı kokteylleri ile de ünlü. Restoranın mutfağında olduğu gibi özgünlüğün ön planda olduğu barda, kokteyllerin bir çoğu, dağ kekikli cin, tarçın ve ballı votka, biberiyeli tekila gibi infüzyon tekniği ile aromalandırılan içkilerden hazırlıyor. Yine barda hazırlanan isot, ada çayı gibi şerbetler, başka yerde benzerini tadamayacağınız “imza kokteyllerin” içerisinde yerini alıyor. Bu kokteyllerden Spicy Margarita ve Mix of Masters özellikle denenmeli.

banyan

Not: Acının sık kullanıldığı mutfağın menüsünde, yemeklerin yanına acılık oranları ve vejeteryanlara uygun olup olmadığına dair işaretler konmuş.

Ne zaman gidilir?

Banyan Ortaköy, haftanın 7 günü 12:00-01:00 arası açık bir restoran. Özellikle havanın güneşli olduğu günlerde mekan öğle yemeği için iyi bir seçenek durumunda. Açıkçası ne zaman gidilir sorusu Banyan için biçilmiş kaftan. Çünkü fine dining kodlarındaki restoran, en yoğun saatlerini akşam servisinde yaşasa da, mekanın keyifli zaman geçirmeye oldukça uygun alternatif zaman dilimleri var. Örneğin,  akşamüstü saatleri, Banyan’ın bar bölümünde oturup, ortaya söylenecek birkaç yemek ve içki ile manzaranın keyfini çıkartmak için şahane bir zaman aralığı. Banyan’ın, rahat koltuklardan oluşan ve fala yüksek olmayan konforlu barı, akşamın ilerleyen saatlerinde restoranın ve bölgenin enerjik ortamını yaşamak için de ideal bir atmosfer sunuyor. Ulaşım olarak ise Banyan Ortaköy, araç ile hemen kapısına kadar gidilebilen, vale hizmeti de olan bir restoran.

banyan

Ne giyilir?

Banyan Ortaköy, Uzak doğu motiflerinin modernize bir bakış ile yorumlandığı yeni dekorasyonu ile mutfağına paralel, batı ve doğu sentezi bir atmosfere sahip olmuş. Mekanın girişindeki Japon su altı bonzai sanatına ait mini akvaryumun devamında, sol taraftaki şarap kavı ve sağdaki şöminede yanan odunların çıtırtıları arasından geçerek, restoranın yemek salonu adım atıyorsunuz. Restoranda ilerledikçe ise, büyüyerek mekanı saran boğaz manzarası devreye giriyor. Mekanın en sonundaki, konforlu ve oldukça geniş bara oturduğunuzda artık, İstanbul Boğazı’nı kaptan köşkünden izlemeye başlıyorsunuz. Akşamüstü saatleri itibarı ile mekan dolmaya başlayınca, yeme-içme gustosu yüksek yerli ve yabancı misafir kitlesi mekana bohem bir ruh katıyor. Banyan Ortaköy’e yapılacak ziyarette, Spor/Şık’ın daha yaratıcı olan tonları, Şık ve Chic&Sexy giyim tarzları yemeğin kapsamına göre seçilebilir.

banyan

Japon su altı bonzai sanatı, Aquascape

Kim kim gidilir?

Banyan Restoran, harika manzarası ve sıcak atmosferi ile öncelikle romantik bir akşam yemeği için göz kırpıyor. İşletmenin enerjik atmosferi ve sunduğu ortaya paylaşımlı yemek tarzı, doğum günü, uğurlama gibi arkadaş grubu yemekleri için mekanı oldukça uygun bir alternatif kılıyor. Manzara anlamında, İstanbul’a en güzel açılardan birinden bakan mekan, şaşırtmak isteyebileceğiniz yerli veya yabancı misafirleri ağırlamak için de ideal bir adres olacaktır. Banyan Restoran, Uzakdoğu mutfağı sever, gustosu yüksek misafirler ile gastronomik deneyim odaklı bir akşamda, bir araya gelmek için de biçilmiş kaftan.

banyan

Ne kadar ödenir?

Banyan Ortaköy, mutfağında füzyon, barında mixology teknikleri kullanan, gerek yemek ve içki kalitesi, gerekse atmosferi anlamında fine dining kodlara sahip bir restoran. Fiyatlara değinecek olursak sushi tabaklarının 38-48 TL arası fiyatlandığı Banyan’da, spesiyal ara sıcaklardan Malezya Usulü Kuzu Kaburga 75 TL’den yerini almış. Restoranın imza ana yemeklerinden Banyan Orange Beef 94 TL, Yeşil Körili Et 88 TL’den servis ediliyor. Tatlı fiyatlarının 30-40 TL arasında olduğu mekanda, özel kokteyller 60 TL’den başlıyor. Öğle servisinde %10 indirim olan Banyan Ortaköy, ideal bir akşam yemeğinde kişi başı 250-300 TL civarı fiyat beklentisi ile ziyaret edilebilir.

Banyan Restoran Adres: Yıldız Mh., Muallim Naci Caddesi & Salhane Sokak No:3, 34347 Beşiktaş/İstanbul
Telefon: (0212) 259 90 60

Yazar Hakkında

Bora Sarısu

Uluslararası içki firmaları için uzun yıllar mekan ajanlığı yapan Bora, potansiyeli olan mekanları erken evrede yakalamakta uzmandır. 20 senelik profesyonel mekan avcılığı tecrübesinden sonra 2016'dan beri Müdavim'de, nitelikli ve popüler mekanları kendi üslubu ile yazmaktadır. Bora'ya göre "en iyi mekan müdavimi olduğunuz mekandır."

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.